Uutiset

image

St1 Nordicin TuuliWatti-kauppa tukee kasvuloikkaa Norjassa

St1 Nordic Oy:n ja S-Voiman tasaosuuksin omistama teollisen tuulivoiman tuotantoyhtiö TuuliWatti on aloittanut jakautumisprosessin kahdeksi yhtiöksi. St1 myy oman tuulivoimatuotantokapasiteettinsa ja kehityshankkeensa suomalaisten työeläketoimijoiden omistamalle Exilion Tuuli Ky:lle.

Kauppasummaa osapuolet eivät julkistaneet, mutta TuuliWatin tuloksentekokyvyn perusteella puhuttaneen satojen miljoonien eurojen arvoisesta kaupasta, josta jää velkojen jälkeen kassaankin huomattava summa. Myös kuluvan vuoden tulokseen kirjautunee kohtuullinen myyntivoitto.

Yrityskaupasta saatavat varat St1 käyttää teollisen tuulivoiman investointeihin, joita sillä on tällä hetkellä käynnissä Norjassa ja Ruotsissa. Pisimmällä niistä on luvitusvaiheessa oleva 800 megawatin Davvin tuulipuistohanke Itä-Finnmarkissa Norjassa. Se on jo yksinään suurempi hanke kuin yrityskaupan myötä poistuva 315 megawatin kapasiteetti ja 475 megawatin menossa olevat kehityshankkeet.

Investoinnit nostavat St1 Nordicin uuteen kokoluokkaan tuulivoiman saralla. Pohjois-Norjan arktiset tuuliolosuhteet ovat tuulivoiman näkökulmasta houkuttelevat, sillä tuuli puhaltaa tasaisesti ja vaihtelut tuotannossa ovat 40 prosenttia alhaisemmat kuin metsäalueilla. Finnmarkin alueen tuuliolosuhteita pidetään tuotannon kannalta yhtenä Euroopan parhaista.

PRIVANET | 02.07.2020

St1:n tiedotteeseen