Uutiset

image

Rolan Privanetin meklarilistalle

Viisaan liikkumisen palveluja tuottavan Rolan Oy:n osakkeen noteeraus alkoi Privanetin meklarilistalla kuluvalla viikolla.

Viime vuosikymmenen alussa autopalveluilla startanneen Rolanin liiketoiminta on vuosien saatossa laajentunut monille liikkumisen osa-alueille, joista osa on vielä hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa. Rolanilla on yhteensä seitsemän liiketoiminta-aluetta, jotka ovat Autonominen liikenne, Autopalvelut, Kevyet järjestelmät, Palvelupisteet, Pyöräilyjärjestelmät, Yhteiskäyttöautoilu ja Ylläpito- ja huoltopalvelut.

Nykyinen palvelupaletti kattaa muun muassa autoiluun liittyviä peruspalveluja kuten pesut ja renkaanvaihdot sekä sähköpotkulautoihin ja kaupunkipyöriin liittyviä palveluja. Futiristisimpia palveluista ovat autonomiseen autoiluun liittyvät palvelut, joissa Rolan aikoo olla paras kumppani pilottiprojekteissa, kehityksessä ja lanseerauksessa.

Markkinoiden kasvunäkymät ovat Rolanin mukaan hyvät. Päivittäistä ylläpitoa vaativien kaupunkipyörien markkinat kasvavat 40 prosentin vuosivauhtia. Yhteiskäyttöautoilun vuotuinen markkinakasvu on 35 prosenttia ja autonomisten ajoneuvojen markkinat kasvavat 40 prosentin vuosivauhdilla. Konsulttiyhtiö McKinsey arvioi maailmanlaajuisen mobility-markkinan saavuttavan 300-500 miljardin dollarin tason ensi vuosikymmenen alussa.

Rolanin tavoite on olla kansainvälisen palvelualan yritys, jonka fokus on viisaassa liikkumisessa sekä kehittyneissä kaupunkiympäristöissä. Numeerisiksi tavoitteikseen yhtiö linjaa yli kymmenen prosentin kannattavuuden, yli 50 prosentin omavaraisuuden ja säännöllisen osingonmaksun.

Päättyneen vuoden toimintaympäristö oli Rolanin mukaan poikkeuksellisen haastava, sillä yhtiön liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä pandemian seurauksena 37 prosenttia. Yhtiö jäi kovista kasvutavoitteistaan, mutta siitä huolimatta ylsi vuositasolla hyvään 50 prosentin kasvuun. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 1,49 miljoonasta eurosta 2,25 miljoonaan euroon. Liiketulos jäi 75 000 euroa miinukselle, kun edellisvuonna se ylsi 69 000 euroa voitolliseksi. Omavaraisuusaste nousi kymmenestä prosentista 25 prosenttiin.

Alkaneelle vuodelle Rolan ennustaa 3,7 miljoonan euron liikevaihtoa ja 190 000 euron liiketulosta. Vuoden 2022 ennusteessa siintelee 5,9 miljoonan euron liikevaihto ja 350 000 euron liikevoitto.

Kaupankäynnin aloitus Privanetissa tapahtuu ilman osakeantia. Myyntiin tulevat osakkeet ovat yhtiön itsensä omistamia, eli pääomistajat toimitusjohtaja Kimmo Hanhinen ja hallituksen puheenjohtaja Aki Laiho eivät ole myymässä osakkeitaan. Kaksikko omistaa 73 prosenttia Rolanista. Pieni siivu yhtiöstä on muilla avainhenkilöillä.

Osakemyynti tapahtuu tuomalla vaiheittain myyntiin Rolanin omistama 25 prosentin osuus yhtiöstä.

 

PRIVANET | 19.01.2021

Rolanin yhtiösivulle