Uutiset

image

GWS:n vuosi alkoi kehnosti

G.W. Sohlbergin salkun arvo laski vaikeassa markkinatilanteessa ensimmäisellä vuosineljänneksellä tuntuvasti. Vuodenvaihteen 105,4 miljoonan euron salkku oli maaliskuun lopussa sulanut 77,8 miljoonaan euroon. Yhteensä salkun arvo laski 27,6 miljoonalla eurolla. Pudotuksesta kolme miljoonaa euroa selittyy osingonmaksulla ja 24,6 miljoonaa euroa on salkun arvon laskua. Osingonmaksusta puhdistettuna salkun arvo laski ensimmäisellä neljänneksellä 23,3 prosenttia.

GWS jakaa sijoituksensa ulkopuolisten Public Marketsiin ja Private Marketsiin, joiden pidemmän aikavälin tavoitepainot salkussa ovat Public Marketsin osalta vähintään 40 prosenttia ja Private Marketsin osalta enintään 60 prosenttia. Toistaiseksi Public Markets dominoi yhä salkkua, sillä Private Marketsin arvo nousi alkuvuonna vain 0,3 miljoonaa euroa 8,4 miljoonaan euroon.

Public Marketsin puolella salkun arvo laski 112,8 miljoonasta eurosta 73,6 miljoonaan euroon. Liki 40 miljoonan euron muutoksesta reilu neljännes eli noin 10 miljoonaa euroa näkyy käteispotin kasvuna eli riskitasoa yhtiö on pienentänyt jonkin verran. Osakemarkkinoilla oli maaliskuun lopussa kiinni 53,2 miljoonaa euroa, kun vuodenvaihteen osakepositio oli 92,1 miljoonaa euroa. Osakesalkun tuotto oli tammi-maaliskuussa -24,4 prosenttia eli arvonlaskua kertyi karkeasti 22,5 miljoonaa euroa ja käteiseen ja muihin sijoituksiin siirtyi reilut 16 miljoonaa euroa.

Salkun sisällön jaottelu on myös muuttunut. Uutena rivinä mukaan tullut Strukturoidut tuotteet muodosti maaliskuun lopun salkusta 16 prosenttia ja tuotti liki 36 prosentin tappion. Myös pienen joukkolainasalkun tappiot kohosivat 36 prosenttiin. Rahastosijoitusten arvo laski vajaat seitsemän prosenttia.

Salkun arvo pitää sisällään viime vuonna otetun pitkäaikaisen rahoituslainan, jonka arvo kutistui alkuvuonna 17,9 miljoonasta eurosta 17,5 miljoonaan euroon.

Muutokset salkun arvossa eivät ole suoraan verrannollisia tilinpäätöksen lukuihin. Viime vuoden tilinpäätöksen taseen loppusumma oli 117,7 miljoonaa euroa ja oma pääoma 97 miljoonaa euroa. Osakekohtainen oma pääoma oli joulukuun lopussa 32,61 euroa.

Salkun arvossa tapahtuneen muutoksen perusteella osakekohtainen oma pääoma on kutistunut arviolta noin 9,30 euroa, josta yhden euron verran selittyy osingonmaksulla. Osakekohtainen oma pääoma olisi siis maaliskuun lopussa arviolta noin 23,30 euroa. Viimeiset kaupat Privanetissa on GWS:n osakkeella tehty 19 euron kurssilla, mikä tarkoittaa noin 18 prosenttia alle arvioidun oman pääoman jäävää noteerausta.

Ero noteerauksen ja oman pääoman välillä on typistynyt lähelle sijoitusyhtiölle tyypillistä 80 prosentin tasoa. Osakkeessa on lyhyellä tähtäimellä vaikea nähdä nousupotentiaalia.

Otettu velkavipu vaikuttaa GWS:n taseeseen melko rajallisesti. Jos sellainen julkaistaisiin maaliskuun lopun tilanteesta, omavaraisuusaste painuisi vuodenvaihteen 82 prosentista vain muutaman prosenttiyksikön.

PRIVANET | 22.04.2020

GWSn sivuille